Csiki Pihenőkert

 

 

HÍREINK


Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége Regisztrációs szám:000191

NYITVA TARTÁS: hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig

NYÁRI TÁBOROK 2013

BELÉPŐJEGY:

 •  A régészeti park megtekintése, a játszótér használata egyénileg és családoknak díjtalan!

 • Csoportos kirándulások, családi és céges rendezvények céljára
  8-20 óráig lefoglalható, költségtérítés ellenében

 • Budaörsi intézményeknek az oktatási és szabadidős programok tanítási időben díjtalanok

Múzeumpedagógiai és erdei iskola programunkról a részletes információ megtalálható a honlapunkon: www.csikipihenokert.hu

A 2012 -es nyári tábor fényképei a www.csikipihenokert.hu fotóalbum menüpont alatt található meg.

    A 2002-ben lezajlott régészeti feltárásokhoz kapcsolódóan az Önkormányzat támogatásával jött létre 2003-ban az Árpád-kori régészeti park, amelyben az ásatási megfigyelések alapján rekonstruált egykori település részlete tekinthető meg: veremház, kemencék, jurták, korabeli kertek.
   Csik falu kora Árpád-kori településként, hajdan egyike volt a Buda környéki szőlőtermelő falvaknak a Budakeszi-árok mentén. Az első írásos adat a településről 1296-ból való. Örshöz hasonlóan a település lakói főleg mezőgazdasági termeléssel foglalkoztak, sok budai polgárnak volt itt szőlőse. A mohácsi csata után a dúló-fosztogató török had Csik faluban is nagy pusztítást vitt véghez, ezért 1546-ban már csak pusztaként írták össze. A XVIII. században a Zichy-család majorságát alakították ki a helyén. A település nevét őrző híres "Csiki-csárda" egészen 1945-ig szolgálta az utazók kényelmét a Bécsbe vezető főút mentén.
    Az Önkormányzat támogatásának köszönhetően egy igen komplex, sokféle programot kínáló intézmény született meg a feltárás helyén, amely a Csiki Pihenőkert nevet kapta. A régészeti kutatások eredményeire támaszkodó, eredeti technikával és anyagokból készült Árpád-kori település rekonstrukció szervesen kapcsolódik a Városi Régészeti Kiállítás "Élő Múzeum" programjához. Egész évben kulturális, kézműves és hagyományőrző rendezvényekkel, múzeumpedagógiai programokkal várjuk a Kedves Látogatókat.
     A terület egy botanikus kertre hasonlít, szinte nincs két egyforma növény, gyönyörű nagy lombos fák, örökzöldek és cserjék teszik kellemessé a pihenést. Az élő természet folyamatainak, fejlődésének megismertetése, komplex ökológiai szemlélet kialakítása, és a természetvédelem fontosságának hangsúlyozása a célja az itt megvalósuló erdei iskola programoknak, amelyhez egy tankönyv is készült.
    Egész nyáron heti turnusokban váltva különböző napközis és bennalvásos kalandtáborokban vehetnek részt a gyermekek: régésztábor, művészeti tábor, honfoglaló nomád tábor, és indiántábor, amelyek során személyesen is megtapasztalhatják a régmúlt korok életét. A jelmezes játékok és kézműves foglalkozások mellett sok-sok sportolásra, fürdésre is lehetőségük van a kalandvágyó vakációzó gyermekeknek.
    Az erdei iskola program és a nyári táborok élvezetesebbé tétele érdekében számos egyéb látványosság is épült az elmúlt években: indiánfalu, favár a várszínházzal, játszóterek, fazekasműhely, kenyérsütő kemence, füves és homokos sportpályák, íjászpálya, fürdőmedence és halastó.
     Szálláshelyet a jurta faluban és a camping részben kínálunk az egy, vagy többnapos programra érkező csoportoknak (6 jurtában maximum 50 főig). Bográcsozási és igénytől függően napi háromszori étkezésre is lehetőség van.
     A Vendégek felhőtlen kikapcsolódását szolgálják a korszerű előadó és étkezőhelységek, vizesblokkok és a tágas parkolóhely is.

A régészeti park Budaörs Város Önkormányzatának és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának köszönhetően jött létre.

Megtervezésében és felépítésében a Régiségbúvár Egyesület
tagjai vettek részt

Csiki Pihenőkert bemutatása fotókkal kezdetektől 2010-ig

NYÁRI TÁBOROK 2013

Minden héten három korosztályban indulnak a táboraink sok új témában:

 • MESE-ERDŐ          Napközis tábor óvodásoknak (4-6 éves korig)
 • KALAND-ERDŐ     Napközis tábor általános iskolásoknak (7-14 éves korig)
 • TÚLÉLŐTÁBOR     Nomád bennalvós tábor általános- és középiskolásoknak a jurta faluban (8-16 éves korig)

NYÁRI TÁBORAINK :


A NAPKÖZIS TÁBOROK JELLEMZŐI:

 • Óvodásoknak és általános iskolásoknak javasoljuk, már 4 éves kortól
 • A táborok időtartama: hétfőtől-péntekig, minden nap 7.30-17.00 óráig
 • Ellátás: napi háromszori étkezés (reggeli, ebéd, uzsonna) és lepénysütés a kemencében
 • PROGRAMOK: jelmezes játékok, sport programok, kézműves foglalkozások, drámajáték, fürdés, íjászat, vívás, kirándulások, szellemi és ügyességi vetélkedők, társasjátékok, élő történelemóra, ásatási gyakorlat, zene-tánc, lepénysütés, hagyományőrző csoportok szakmai bemutatói és előadásai.

A NOMÁD BENNALVÓS TÁBOROK JELLEMZŐI:

 • 8 év fölötti általános és középiskolásoknak javasoljuk
 • A táborok időtartama: 5 nap, hétfő 7.30-tól péntek 17.00 óráig
 • Szállás: 4 éjszaka, kényelmesen felszerelt jurtákban.
 • Ellátás: napi négyszeri étkezés (reggeli, ebéd, uzsonna és vacsora) esti bográcsozás, lepény és szalonnasütés.
 • EXTRA PROGRAMOK: kalandtúrák a környező hegyekben, horgászás, kisbuszos kirándulások: múzeumba, lovardába, strandra. Esténként: bátorságpróba, "farkas vadászat", mozi, karaoke és vidám zenés mulatság a tábortűz körü

  Az Árpád-kori régészeti park és erdei iskola 2 hektáros területén szépen gondozott, természeti környezetben várjuk a vakációzó gyermekeket. A jurta és indián falu, a kézműves műhelyek, a favár a várszínházzal, az íjászpálya, a sportpályák, játszóterek és a fürdőmedence remek szórakozást nyújtanak a nyári hónapokban. A kényelmes szállásként szolgáló jurták és a modern infrastruktúra révén bennalvós táborokkal is várjuk az igazi kalandokra vágyókat.
        Sokféle témában igyekszünk a gyermekek érdeklődését játékos formában felkelteni történelmi, művészeti és természeti örökségünk értékei iránt: kézműves foglalkozások, ügyességi, sport és szabadidős programok váltják egymást, a témához kötődő dramatikus jelmezes foglalkozásokkal, ásatási gyakorlatokkal, vagy természetismereti kutatómunkával, kirándulásokkal gazdagítva.
          A 21. századi médiatábor, az info és sci-fi tábor, a military és krimi-tábor a nagyobb gyerekeknek ígér igazi izgalmakat és csemegét. Az angol és német nyelvi táborainkban újszerű, kreatív programokon keresztül gyakorolhatják a nyelvet a kezdő és haladó csoportok. A dráma és tánctáborokban pedig profi előadóművészektől sajátíthatják el a szakmai fortélyokat a résztvevők.
        Minden héten harcművészeti csoportok bemutatói, szakemberek előadásai, kézművesek bemutatói, valamint külső helyszíneken tartott programok színesítik a tábor életét (pl. Városi Régészeti Kiállítás, Budaörsi Játékszín, Budaörsi TV és Rádió stúdiói, Sóskúti Lovas tanya, Hollósy cukrászda, Törökugrató-Naprózsa tanösvény, Káptalan Évelőkert, Vitéz Szurmay Sándor Laktanya Budapest, a Szépművészeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum kihelyezett bemutatói, stb.).
        A sporttáborainkban az ókori és a modern olimpiák sportágai mellett az ősi amerikai csapatsportokat, a keleti harcművészeteket, a különböző típusú íjakat, de még a kerékpározás szabályait is megismerhetik a gyerekek. A profi edzők által tartott baranta, gyalogos- és lovasíjász edzések, a szamuráj és légiós kiképzések, pedig igazi komplex életmódismerettel is gazdagítják a résztvevőket.
        Minden táborban, nemcsak a főző és cukrásztáborokban készítünk a kemencékben és bográcsokban ételeket is, amelyek alapanyagát és fűszereit egész évben a konyhakertünkben termeljük meg a gyerekekkel közösen.

        Ebben az évben sok új témával és támogatóval jelentkezünk, akiket most szeretnénk külön kiemelni és köszönetet mondani Nekik:        A táborokban minden évben fogadunk csoportokat testvérvárosainkból (Németország, Szlovákia, Szerbia, Horvátország), valamint egyéb európai országok magyar szervezeteinek gyermekeit (Bosznia-Hercegovina, Románia, Ukrajna). Magyarországi humanitárius szervezetekkel, valamint a helyi Családsegítő Szolgálattal együttműködve hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásával is rendszeresen foglalkozunk.
        Amennyiben van rá lehetőségük kérjük, támogassák adományaikkal a határon túli magyar gyerekek és a helyi fogyatékos, ill. hátrányos helyzetű gyerekek felhőtlen nyaralását. Magánszemélyek és cégek anyagi és természetbeni adományait erre a célra egész évben folyamatosan fogadjuk és előre is köszönjük.

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

Tisztelt Szülők, Kedves Táborozó Gyermekek!
Köszönjük, hogy programjainkat választották! Szeretnénk néhány fontos információra felhívni a figyelmüket a táborokkal kapcsolatban.

A tábor helye:


Budaörs nyugati határában, a Törökugrató lábánál, a Virág és a Muskátli utca sarkán található a Csiki Pihenőkert. Könnyen megközelíthető a BKV 40, 240 (átszállással) és közvetlenül a 88, 188E járataival (Csiki-tanyai megálló), valamint személyautóval az 1. számú főútról és az M1 autópálya Törökbálinti (14.) lehajtója felől.

A tábor felszereltsége:

 • 2 hektáros szépen gondozott, bekerített fás park és rét, füves és homokos sportpályákkal, fürdőmedencével, árnyékos játszóterekkel és halastóval. Az óvodásoknak külön játszótérrel és játékokkal, alvó és foglalkoztató helyiséggel.
 • Történelmi épületek: Árpád-kori veremház, kemencék, jurta-falu, korabeli növényeket bemutató kertek, favár-várszínház, indiánfalu, és íjászpálya.
 • Korszerű női-férfi vizesblokkok a főépületben (zuhanyzók, wc, öltöző).
 • Fedett étkező és foglalkoztató-, előadó helyiségek, iroda, tanári szoba, betegszoba, konyha, és "Zöld Béka" büfé (fagylalt, üdítő, gyümölcs és finomságok)
 • A terület folyamatos őrzését térfigyelő kamerákon és riasztórendszeren keresztül egy vagyonvédelmi szolgálat biztosítja. Az intézmény az összes szükséges közművel el van látva és parkolóval is rendelkezik.

A szálláshely leírása:

 • Honfoglalás-kori jurták (11 db), amelyek vízállóak, fapadlóval és szőnyeggel ellátottak. A jurtákban a vendégek számára ágyakat és lepedőt biztosítunk, hálózsákot kérjük hozzanak magukkal.

Az ellátás módja:

 • Az étkezést a törökbálinti Biogastro Kft-től rendeljük meg, az ÁNTSZ előírásainak megfelelően.
 • Speciális étel is kérhető a tej és liszt érzékenyeknek.
 • Bográcsozó helyek és kemencék is vannak a területen, amelyekben a táborozók ókori és középkori ételeket készítenek maguknak uzsonnára és vacsorára.

A napközis és bennalvós kalandtáborok napirendje:


7.00-8.30

A kalandtáborozóknak ébresztő és tisztálkodás

7.30-8.30

A napközis táborozók megérkezése

8.30-9.00

Reggeli torna

9.00-9.30

Reggeli

9.30-11.00

Kézműves foglalkozások, jelmezes játékok, bemutatók, vetélkedők, beszélgetés az adott történelmi témáról, kirándulások gyalogosan és kisbusszal.

11.00-12.00

Sportfoglalkozások, fürdés a medencében.

12.00-12.30

Ebéd

12.30-13.30

Pihenő, beszélgetés a hét történelmi témájáról, társasjáték, filmvetítés. Az óvodásoknak meseolvasás és alvás.

13.30-15.30

Kézműves foglalkozások, jelmezes drámajáték, vetélkedők, számháború, íjászat, fürdés a medencében, ásatási gyakorlat.

15.30-16.00

Uzsonna, alkalmanként korabeli ételek készítése a kemencében.

16.00-17.00

Szabad játék

16.00-18.00

A kalandtáborozóknak gyalogos és kisbuszos kirándulások (strand, múzeum, horgászás) Titkos expedíciós feladatok teljesítése!

18.00-19.00

Vacsora közösen elkészítve bográcsban és kemencében.

19.00-20.00

Tisztálkodás, a sátor rendbetétele, szabad játék.

20.00-21.00

Tábortűz mellett beszélgetés, zene-tánc, csillagászkodás. Éjszakai túra, filmvetítés, karaoke, "farkas vadászat".

21.00

Takarodó és éjszakai őrség a jurta-faluban.

A tábori élethez szükséges felszerelés:

 • A tábor programjaihoz illő kényelmes ruha és sportcipő, fürdőruha, törölköző, papucs, nyári sapka, naptej. Esőkabát, pulóver, hosszú nadrág és zárt cipő rossz idő esetén.
 • Óvodásoknak váltóruha (trikó, rövidnadrág, zokni), amely a táborban hagyható névvel ellátott csomagban.
 • A kalandtáborozóknak: HÁLÓZSÁK, 5 napra való kényelmes ruha, esőkabát és meleg ruha is, sportcipő a túrázáshoz, pizsama, tisztálkodó szerek, fürdőruha, 2 db törölköző, papucs, nyári sapka, naptej.
 • Kis hátizsák, kulacs, iránytű és költőpénz a kirándulásokhoz.

Egyéb tárgyak: A mobiltelefonok, fényképezőgépek, és értékesebb játékok csak saját felelősségre hozhatók el a táborba. Ezeknek az őrzését nem vállaljuk!

A gyermekeket telefonon, a tábor számán
(23-414-604) hívhatják fel, a bennalvós kalandtáborozókat, pedig meglátogathatják délutánonként, a vacsora után.

ÁRAINK:

 • Napközis táborok:
  Részvételi költség-hozzájárulás: 21.000 Ft/fő/hét
  Testvéreknek és több hétre jelentkezőknek kedvezményesen: 20.000 Ft/fő/hét
 • Nomád bennalvós táborok:Részvételi költség-hozzájárulás: 28.000 Ft/fő/hét
  Testvéreknek és több hétre jelentkezőknek kedvezményesen: 27.000 Ft/fő/hét!

OTP, K&H és MKB Széchenyi Pihenőkártyás fizetéseket

 • Jelentkezni és a részvételi költség-hozzájárulást befizetni a következő helyszíneken és módon lehet:
 1. Személyesen: a Csiki Pihenőkertben (Budaörs Virág u. 6.), vagy a Városi Régészeti Kiállításban (Budaörs, Károly Király u. 2.) nyitvatartási időben (10-16 óráig).
 2. Csekken: a jelentkezési lapon kérjük feltüntetni, ha postán kér tőlünk "sárga" csekket és pártoló tagsági nyilatkozatot.
 3. Banki átutalással: Régiségbúvár Egyesület - UniCredit Bank: 10918001-00000053-09090000
 4. OTP, K&H és MKB Széchenyi Pihenőkártyát csak személyesen tudunk beváltani a Csiki Pihenőkertben, nyitvatartási időben, 2013. május 1-től.


  Köszönjük, hogy ebben az évben is táboraink közül választott.

Budaörs, 2013. március 1.


Régiségbúvár Egyesület

 

 

NYITÁS: 2013. április 1.

Időpontfoglalás osztálykirándulásokra, születésnapokra, csapatépítő tréningekre, stb.:
06-30-376-6699

Aktuális